7.9 C
Warszawa
18 grudnia, 2024, 21:13
MigranciwPolsce.pl
zolty-talerz3

Rusza 7. edycja programu Żółty Talerz

Już ponad 9 milionów posiłków wydano dzieciom w ramach programu Żółty Talerz, finansowanego przez Kulczyk Foundation. To największy pozarządowy program wsparcia żywienia dzieci w Polsce. Codziennie z Żółtego Talerza korzysta ponad 10 000 dzieci z 300 placówek w całym kraju, w tym ponad 600 dzieci z Ukrainy. Właśnie ruszyła 7. edycja programu.

Żółty Talerz jest od 2016 roku realizowany przez Kulczyk Foundation w szkołach i świetlicach środowiskowych na terenie całego kraju. W ramach programu wydano już 9 milionów 21 tysięcy posiłków, ale liczba ta rośnie każdego dnia. Właśnie wystartowała 7. edycja programu, która zakończy się w sierpniu 2023 roku. Program kompleksowo wspiera żywienie dzieci w placówkach uczestniczących w projekcie.

Codziennie żywimy ponad 10 000 dzieci z 300 placówek w całym kraju, także dzieci z Ukrainy. Dla wielu dzieciaków nasze wsparcie to jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Dzięki nam podopieczni programu uczą się też o zdrowym odżywianiu i równości w kuchni. Niesiemy dobrą energię wszędzie tam, gdzie jest potrzebna – mówi Dominika Kulczyk, Prezeska Kulczyk Foundation.

Od startu Żółtego Talerza łącznie opieką objęto już ponad 75 500 dzieci. Od początku rosyjskiej agresji do placówek Żółtego Talerza przyjęto ponad 1000 dzieci z Ukrainy. Obecnie program wspiera ponad 600 z nich. Żółty Talerz skupia się jednak nie tylko na żywieniu dzieci. Równie ważna jest ich edukacja w zakresie zdrowego żywienia:

  • Placówki biorące udział w programie mogą finansować warsztaty edukacyjne z udziałem dietetyków i chętnie z tego korzystają
  • Koordynatorów Żółtego Talerza ze wszystkich placówek uczestniczących w programie przeszkoliliśmy, jak przygotować potrawy dla dzieci nie tylko zdrowo, ale również rozbudzając ich zainteresowanie
  • Wydaliśmy scenariusze lekcji o zdrowym żywieniu dla nauczycieli i rodziców. Realizujemy je w położonej w Warszawie Pracowni Efektu Domina. Placówki Żółtego Talerza przyjeżdżają do pracowni na zajęcia
  • We współpracy z SGGW przygotowaliśmy materiały edukacyjne o zdrowym odżywianiu, które sukcesywnie przekazujemy do wszystkich chętnych placówek, nie tylko tych, które biorą udział w programie (link do materiałów: https://zoltytalerz.pl/scenariusze/)
  • Zorganizowaliśmy szereg konkursów, w celu upowszechniania wiedzy o zdrowym odżywianiu. Jeden z nich to konkurs filmowy #ZdrowoNakręceni dla uczestników programu. Laureaci pierwszego miejsca w konkursie otrzymali od nas 25 000 zł na remont swojej placówki

Żółty Talerz promuje także równości płci w kuchni:

  • Ten cel koordynatorzy programu realizują poprzez zajęcia lekcyjne na podstawie przygotowanych scenariuszy, które poruszają temat równości płci
  • W październiku w Pracowni Efektu Domina planujemy też przeprowadzić dedykowane temu tematowi warsztaty – „Równość od kuchni”
  • Przy wspólnym gotowaniu będziemy poruszać temat równego podziału obowiązków pomiędzy dziewczynkami i chłopcami. Omówimy też stereotypy i przekonania, które dotyczą obowiązków domowych

Żółty Talerz od samego początku był czymś więcej niż tylko programem wsparcia żywienia dzieci. Chciałam, żeby dawał dzieciom świadomość, że są zaopiekowane i ciepło, na które zasługują. Tym programem pokazujemy, że każda z tysięcy małych istot, którym pomagamy, jest w życiu tak samo równa. I równie ważna – dodaje Dominika Kulczyk.

Dotarcie do tysięcy potrzebujących dzieci nie byłoby możliwe bez zaangażowania partnerów. Kulczyk Foundation realizuje Żółty Talerz przy współudziale kilku z największych organizacji charytatywnych w Polsce: Caritas Diecezjalnych, Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Polskiego Czerwonego Krzyża i SOS Wiosek Dziecięcych.

Partnerem merytorycznym Żółtego Talerza jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Opiekę nad programem pełnią ekspertki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.

Zdjęcia z warsztatów programu Żółty Talerz do wykorzystania: https://we.tl/t-E2162FnrqE

[mkd_separator type=”full-width” thickness=”1″]

Polecane wiadomości