8.4 C
27 października, 2024, 03:30
MigranciwPolsce.pl
OŚWIADCZENIE GRUPY GRANICAW dniu 7.09.2023 została zatrzymana osoba, która była zaangażowana w udz...

OŚWIADCZENIE GRUPY GRANICA

W dniu 7.09.2023 została zatrzymana osoba, która była zaangażowana w udzielanie pomocy humanitarnej osobom w drodze, próbującym dostać się do UE z Białorusi. Postawiono jej zarzuty o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą z art. 258, par. 3 KK, oraz o organizowanie nielegalnego przekraczania granicy art. 264, par. 3 w związku z art. 65 KK.

Nie jesteśmy w stanie zweryfikować prawdziwości tych zarzutów.
Zatrzymana osoba nie działała w ramach Grupy Granica. Być może jest związana z inną organizacją obecną na tej granicy. Nie mamy też informacji o sposobach czy zakresie działania oskarżonej osoby.
Do momentu wydania prawomocnego wyroku przez sąd, nie możemy formułować żadnych ocen dotyczących jej winy.

Nasze zaniepokojenie wzbudza fakt, że postawione zarzuty wpisują się w nasilającą się przed wyborami narrację polityczną o rzekomej współpracy organizacji humanitarnych z przemytnikami oraz dotychczasowe praktyki kryminalizowania niesienia pomocy humanitarnej.

Pracowniczki i pracownicy humanitarni, wolontariusze i wolontariuszki, lokalni mieszkanki i mieszkańcy oraz inne
osoby niosące pomoc humanitarną na Podlasiu, są regularnie zastraszane i nękane przez służby mundurowe.

Imperatyw moralny i humanitarny nakazuje osobom i organizacjom działającym na granicy nieść pomoc osobom, których życie i zdrowie jest zagrożone. Kierujemy się zasadą humanitaryzmu, wedle której „ludzkie cierpienie musi się spotkać z reakcją w każdych okolicznościach, ze szczególnym uwzględnieniem osób
znajdujących się w najtrudniejszym położeniu w danej społeczności”. W takich okolicznościach przestępstwem
nie jest niesienie pomocy, ale odmowa jej udzielenia (Kodeks Karny, art. 162).

Grupa Granica

Żródło materiału: Stowarzyszenie NOMADA