Konsekwencje pandemii, a także powtarzających się kryzysów pogodowych oraz konfliktów, w tym wojny w Ukrainie przyczyniły się do znaczącego wzrostu liczby odnotowanych w ostatnich latach przypadków głodu – wynika z najnowszego raportu przygotowanego wspólnie przez pięć wyspecjalizowanych agencji ONZ. Liczba osób cierpiących z tego powodu na świecie wzrosła od 2019 r. o 122 mln.
Niedożywienie jest głównym zagrożeniem dla przetrwania, wzrostu i właściwego rozwoju dzieci. Skala kryzysu żywieniowego wymaga silniejszej reakcji skoncentrowanej na dzieciach. Istotne jest priorytetowe traktowanie dostępu do pożywnych i niedrogich diet oraz podstawowych usług żywieniowych oraz ochrona dzieci i młodzieży przed ubogą w składniki odżywcze, ultraprzetworzoną żywnością. Nie możemy też pomijać konieczności wzmocnienia łańcuchów dostaw żywności, w tym tej odpowiednio wzbogaconej i specjalistycznej, terapeutycznej
Catherine Russell, Dyrektor Generalna UNICEF
© UNICEF_UN0841712_Dejongh
Mimo poprawy obserwowanej w niektórych regionach, wyeliminowanie głodu na świecie do 2030 r. stanowi bez wątpienia poważne wyzwanie. Według przewidywań prawie 600 mln ludzi nadal będzie się wtedy borykać z tym problemem. Musimy podwoić wysiłki i efektywnie budować odporność na kryzysy, które powodują brak bezpieczeństwa żywnościowego, takie jak konflikty zbrojne czy katastrofy klimatyczne
Renata Bem, Dyrektor Generalna UNICEF Polska
© UNICEF_UN0847814_Haro