W wielu częściach świata kobiety jedzą jako ostatnie tylko dlatego, że są… kobietami. Takie podejście do norm społeczno-kulturowych w połączeniu z ubóstwem, konfliktami zbrojnymi i zmianą klimatu powodują, że z powodu niedożywienia, niedoboru minerałów lub anemii cierpi na świecie miliard kobiet i dorastających dziewcząt. To problem międzypokoleniowy, tworzący cykl, w którym dziecko urodzone przez niedożywioną matkę samo też jest bardziej narażone na ten problem i wynikające z niego konsekwencje dla zdrowia, wzrostu i przyszłego rozwoju.
© UNICEF_UN0793435_Bin Hayan – YPN
Żadna kobieta ani dorastająca dziewczynka nie powinna być pozbawiona prawa do najwyższego możliwego standardu opieki i odżywiania, zwłaszcza w czasie ciąży. Jest to szczególnie istotne w krajach o niskim i średnim dochodzie, gdzie nie mają one dostępu do zdrowej diety i wysokiej jakości usług, w tym skutecznej suplementacji.
– mówi Renata Bem, Dyrektor Generalna UNICEF Polska.
Poprawa dostępności i jakości odżywiania kobiet jest niezbędna do zmniejszenia śmiertelności i niedożywienia dzieci oraz osiągnięcia równości płci. Inwestycje w żywienie kobiet i dorastających dziewcząt nie tylko zmniejszają poważne ryzyko śmiertelności kobiet w ciąży i ich niemowląt, ale pozwalają dzisiaj i w przyszłości w pełni wykorzystać ich potencjał
– dodaje.
© UNICEF_UNI529894_Mohamdeen
Kluczowe fakty:
- 1 mld dorastających dziewcząt i kobiet cierpi na niedożywienie i niedobory składników odżywczych lub anemię.
- 32 mln kobiet w ciąży ma anemię – głównie z powodu niedoborów żelaza i innych niezbędnych mikroelementów w diecie.
- Problem niedowagi dotyka na świecie 154 mln kobiet (20-49 lat) i prawie 49 mln dziewczynek (10-19 lat).
- Z niedożywieniem zmaga się prawie 7 mln kobiet w ciąży i karmiących piersią w 12 krajach najciężej dotkniętych kryzysem żywnościowym związanym z pandemią COVID-19.
- Prawie trzy czwarte noworodków w Azji Południowej i Afryce Subsaharyjskiej przychodzi na świat ze zbyt niską wagą urodzeniową – w tych regionach ponad dwie trzecie kobiet ma niedowagę.