7.1 C
Warszawa
5 listopada, 2024, 13:37
MigranciwPolsce.pl

Koniec CZEKOLADY? – Globalny kryzys KAKAO się POGŁĘBIA



🍵 Kup Najlepsze Herbaty: http://tuncia.pl
🛒 Odwiedź Nasz Sklep: https://globalista.pl

📈 Chcemy się ciągle rozwijać dlatego potrzebujemy Waszego wsparcia! Możecie to zrobić zostając patronem kanału! Więcej po kliknięciu opcji ,,wspieraj”

📰 Publikujemy: Wtorek 17:30 / Czwartek 17:30 / Sobota 15:30
Specjalne wydania mogą pojawiać się częściej!

📜 O czym dzisiejszy materiał:

Afryka zachodnia, która jest głównym regionem występowania Kakao na ziemi jest poważnie zagrożona zjawiskiem El-Nino, które drastycznie zmieniło globalne uwarunkowania atmosferyczne. To naturalne zjawisko klimatyczne, które zachodzi co kilka lat na Oceanie Spokojnym. Charakteryzuje się ono wzrostem temperatury powierzchni wody w równikowej części wschodniego Pacyfiku. To z kolei prowadzi do szeregu zmian w pogodzie na całym świecie, w tym do wzrostu globalnych temperatur. Tak prezentuje się cykl temperatur w momencie występowania zjawiska, mają być one wyższe średnio o około 1,5 stopnia Celsjusza. Nieregularne opady deszczu i podwyższone temperatury w Afryce Zachodniej spowodowały zagrożenie związane z wilgocią i zahamowały wzrost kwiatów i strąków kakaowca. Te zmiany klimatyczne nasiliły również rozprzestrzenianie się szkodników i chorób, co utrudnia rolnikom utrzymanie optymalnych plonów kakao. Jednym z nich jest Raphael Konan Kouassi rolnik z wybrzeża kości słoniowej, który udzielił wywiadu dla Voice Of America. Większość plantacji kakao znajduje się na wysokościach od 400 do 600 metrów nad poziomem morza. To właśnie w tym zakresie występują optymalne warunki do uprawy kakaowca, zapewniające idealny balans temperatury, wilgotności, opadów i nasłonecznienia. Z szacunków Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) wynika, że do 2050 roku nawet połowa obecnych terenów uprawowych kakao może stać się nieodpowiednia do uprawy. O tym, że świat doświadcza coraz bardziej drastycznych zjawisk pogodowych świadczy chociażby ostatnia powódź Dubaju, która na utratę życia naraziła w regionie półwyspu arabskiego 30 osób. Podkreślmy, że jest to region w którym do tej pory takie zjawiska nie miały miejsca, w końcu to pustynia. Niestety problem globalnego ocieplenia oraz degradacji środowiska przez człowieka, czy tego chcemy czy nie, spowodują że czekolada przestanie być tanią przekąską.

📖 O mnie i moim zespole:
Witajcie na kanale geopolityczno-ekonomicznym Globalista, gdzie od ponad ośmiu lat przenikamy gęstą sieć światowych wydarzeń, analizując ich finansowe i geopolityczne aspekty. Jestem absolwentem renomowanej uczelni Leona Koźmińskiego w Warszawie, a moja pasja do zgłębiania tajemnic globu prowadzi mnie do tworzenia głębokich reportaży, które chcę Wam dostarczyć. Jako niezależny dziennikarz nigdy nie uległem pokusie sprzedaży się innym mediom, pozostając wiernym wartościom prawdziwej niezależności. Zapraszam Was do podróży przez świat ,,gdzie informacje są kluczem, a wiedza jest naszą siłą.” Nasz zespół składa się z entuzjastów i profesjonalistów, którzy kochają swoją pracę dostarczając Wam najbardziej jakościowe materiały! Najnowsze informacje z Polski i ze świata znajdziecie właśnie u nas 🙂

Timeline:
0:00 Największy wzrost cen kakao w historii
3:07 A po pyszną herbatę zapraszam na tuncia.pl (marka własna)
4:02 Zmiany klimatyczne, a plantacje kakaowca
9:03 Koniec ery taniej czekolady?
10:32 Galamsey – nielegalne wydobycie złota, a plantacje kakao
14:37 Rolnicy w Afryce Zachodniej przechodzą przez trudny czas

#Polska #kakao #kryzys

Żródło: GlobalistaTV

Polecane wiadomości

Skip to content