Najpierw pojawił się kwiat z karczocha płynący przez
migdałowy staw z Pałac Ciechanowice .
W tym samym czasie na horyzoncie stołu przez taflę wody sunęły łódki z chrzanem, ziemniakiem oraz z olejem z marchewki i był to obraz niczym z Bukowiec. Folwark i Park
Rumsztyk z grochu na kremowym puree pysznił się jak Zamek Wleń / Zamek Lenno na szczycie góry obleganej przez marchewkowych wojów.
Natomiast ciasto czekoladowe z melasą porzeczkową to słodki obraz Twierdza Srebrna Góra tonącej we mgle. PETARDA!
A pieczone kasztany ze śmietaną miodową??? To już oczywiste, tak szukamy skarbów ukrytych w Zamek Czocha
Wiem, wszystko mi się kojarzy z jedzeniem i z Dolnym Śląskiem. Ale w tym roku ponownie jestem ambasadorką trwającego właśnie Restaurant Week Polska i kiedy Anna Łuczak z Restauracja FTT opowiedziała mi, że marzy jej się odtwarzanie dań dolnośląskich, pomyślałam, że to absolutnie fantastyczny pomysł, tym bardziej, że przecież turystyka może być również podniebienna Zaglądajcie więc do Kuchni Sadu i Ogrodu na Krzycką 29 we Wrocławiu – dania powstają tam według konceptu Mistrza Michal Czekajlo – żeby spróbować wegetariańskich pyszności, a przy okazji zajrzyjcie do pobliskiej biblioteki przy Jesiennej 22, która mieści się w willi przedwojennego architekta Georga Schneidera. Co są za wnętrza! A lektura w ogrodzie restauracji to cudowna chwila na wyciszenie
